Minua pyydettiin joitain viikkoja sitten puhumaan Turun kauppakamarin tilaisuuteen Sote-muutoksesta paikallisen pienen yrityksen, jolla on asiakkaita toimialalla näkökulmasta. Kuten olemme seuranneet, käänteitä on muutoksessa riittänyt lähes jännitysnäytelmään asti. Yleisellä tasolla tilanne on kaikin puolin mielenkiintoinen: sekä mahdollisuuksia, että haasteita riittää. Eniten ehkä kysymysmerkkejä.
Markkinamurrokset sisältävät aina liiketoimintamahdollisuuksia. Tällä hetkellä soten liiketoimintamahdollisuudet liittyvät kahteen suureen ilmiöön: hallinnon reformiin (sote- ja maakuntauudistus) ja vielä suurempana digitalisaatioon. Kumpikin tulee teettämään paljon töitä ja valtion viestimät massiiviset investointiluvut luonnollisesti ovat iso houkutin alan toimijoille. Vaikka sote- ja maakuntauudistus viivästyisi tai muuttuisi, niin digitalisaatio etenee joka tapauksessa, se ei ole toiminnan organisoinnista kiinni.
Mahdollisuuksien keskellä haasteita ja mietityttäviä asioita erityisesti pienille toimijoille on kuitenkin useita.
Lähdetään asiakkaasta:
Kuka on tulevaisuuden asiakkaamme? Kuinka monta asiakasta meillä on?
- Ovatko tulevaisuuden asiakkaamme 18 maakuntaa?
- Vai 3-5 maakunnan in-house IT-yhtiötä?
- Vai 1 valtakunnallinen IT-yhtiö?
Tällä hetkellä kukaan ei osaa sanoa. Peli on auki ja eri toimijat hakevat rooliansa. Lähes varmaa on, että asiakkaiden koko tulee vääjäämättä kasvamaan ja lukumäärä nykyisistä sadoista vähenemään. Samalla tämä hyvin todennäköisesti tarkoittaa, että myös toimittajien koko kasvaa ja lukumäärä vähenee.
Toinen haaste liittyy valittaviin ekosysteemeihin ja teknologioihin.
Nämä sanelevat niitä osaamistarpeita, joita tullaan toimittajilta ja asiantuntijoilta hankkimaan. Tietyt teknologiat ja osaamistarpeet ovat jo nähtävillä, mutta isojen valintojen ajan soisi olevan pian, jotta me toimittajat pystymme reagoimaan mahdollisesti kasvavaan osaamisvajeeseen.
Kolmas suuri haaste liittyy osaajapulaan.
Suomessa on jo nyt 7000 – 8000 ICT-kehittäjäosaajan vaje eikä Sote tai maakunnat ole suinkaan ainoa toimiala, joka digitalisoituu isosti. Valtaosa ICT-ratkaisuihin liittyvästä konkreettisesta koodaus-, data- yms. järjestelmien kehittämistyöstä sote- ja maakuntauudistuksessa ei ole alkanut. Kun projektit käynnistyvät kysyntä tulee ylittämään tarjonnan. Osaajapuute ja epäselvät aikataulut rajaavat luonnollisesti myös pienempien toimijoiden laajentumismahdollisuuksia, koska etukäteen ei ole mahdollisuuksia varautua. Uskon, että erityisesti pienissä yrityksissä tulee tapahtumaan erikoistumista.
Itse olen haasteista huolimatta innoissani ja jo vähän kärsimättömänäkin odotan ”koskas sitä päästäisiin oikeasti töihin”. Historiallisessa muutoksessa on hienoa olla mukana, näitä tilanteita ei kovin montaa elämän ajalle tule. Maakuntien valmistelijat ovat tehneet ja tekevät todella hyvää työtä. Toissaviikolla järjestetyllä Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivillä henki ja tahtotila tekemiseen oli kerrassaan loistava ja positiivinen. Itse olen tekijäihminen ja toivonkin, että PowerPointeilta päästäisiin nopeasti laittamaan kädet saveen. Vielä tulee eteen paljon pieniä – ja isompia haasteita myös tekniikan ja teknologioiden kanssa aikataulun ollessa tiukka. Toivon myös, että Suomella ja tekijöillä riittää rohkeutta ottaa isoja harppauksia kohti uudenlaisia digitaalisia palveluja ja ratkaisuja, joita voidaan lähteä viemään maailmalle. Meillä olisi siihen juuri nyt ainutlaatuinen tilaisuus.