Cerion järjesti viime viikolla WhereScapen Suomeen tulemisen kunniaksi lanseeraustilauksen, jossa esittelimme ja kävimme läpi WhereScapea työkaluna tietovaraston rakentamisen ja ylläpidon automatisointiin. Tilaisuudessa nousi esiin kysymys, että tarvitaanko tietovarastoja enää jatkossa, koska raportointi- ja analytiikkatyökalut ovat kehittyneet niin paljon ja ne osaavat monipuolisesti yhdistellä dataa eri lähteistä. Aihe herätti keskustelua ja monenlaisia ajatuksia.
Seuraavassa on omia mietteitä.
- Työkaluohjelmistojen valmistajat, kuten Qlik, Tableau, Microsoft ja monet muut ovat jo vuosia markkinointipuheissaan käyttäneet termejä self-service BI, itsepalveluanalytiikka, käyttäjälähtöinen Business intelligence ja niin edelleen. Mitähän nämä termit sitten oikeasti tarkoittavat?Minun tulkintani on, että käyttäjille tarjotaan hyvä ja kattava valmis tietopohja, jota käyttäen he voivat itse tehdä tarvitsemiaan visualisointeja, raportteja ja analyyseja. Lisäksi he voivat käyttää niitä ja muiden käyttäjien ( ja myös IT:n tms. organisaation) valmiiksi tekemiä visualisointeja, raportteja ja analyyseja ajasta ja paikasta riippumatta.
- Kaikki tuo kuulostaa hyvältä ja on ehdottomasti tavoittelemisen arvoista. Kaikkihan haluavat selkeää informaatiota juuri silloin, kun sitä tarvitsee. Mutta mistä sitä informaatiota sitten helposti saadaan? Etsimällä yksi tieto talousjärjestelmästä, toinen henkilöstöjärjestelmästä, kolmas internetin uumenista ja sen jälkeen tekemällä näistä jokin laskelma tiettyihin sääntöihin perustuen? Ei kuulostaa tehokkaalta, eikä ainakaan helpolta!Noista palasista käyttäjän tarvitsema informaatio kuitenkin koostuu. Tiedon käyttäjää ei todennäköisesti kuitenkaan kiinnosta, mistä sen osaset löytyvät tai ne säännöt, joilla tieto on löydetty ja laskettu. Jokin työkalu siis tarvitaan organisaation tarvitsemien tietojen keräämiseksi yhteen paikkaan, sen jalostamiseksi ja jakelemiseksi tiedon tarvitsijoille. Tiedon tarvitsijan näkökulmasta tämä työkalu on täysin irrelevantti, kunhan se on itsekseen toimiva osa hänen käytössään olevaa informaatio-infraa. Aivan samalla tavalla kuin vesi, sähkö ja viemäri ovat asukkaan näkökulmasta itsestään selvä osa taloa. Niitä ei tarvitse miettiä, sen kun käyttää!
- Tapa, jolla toimiva informaatio- ja tietoinfra rakennetaan, on tietovarasto. Sen avulla tarpeellinen tieto tuodaan yhteen paikkaan. Sitä yhdistetään, rikastetaan ja jalostetaan tarpeiden mukaan. Samalla varmistetaan tiedon laatu ja että kaikilla organisaation käyttäjillä on käytössään sama tieto. Siitä voidaan tehdä tehokkaita tietomalleja, joita käyttäen jokainen käyttäjä voi tehdä itselleen sopivimmat visualisoinnit ja analyysit. Käyttäjä saa samalla käyttöönsä valmiiksi tietovarastoon lasketut mittarit, KPI:t ja muut tunnusluvut tarvitsematta välittää laskentasäännöistä. Kaikki tieto jää talteen tietovarastoon, eikä historiatietoon tarvitse erikseen kiinnittää huomiota.
- Tietovarasto pitää saada syntymään ja toimimaan mahdollisimman vähällä työllä. Sen muokkaamisen ja jatkokehittämisen pitää olla mahdollisimman helppoa. Käyttäjille ei saa tulla käyttökatkoja saati puutteellista tietoa. Yhtenä keinona tähän on automatisointi niin tietovaraston kehityksessä kuin ylläpidossakin sekä myös mittarien laskemisessa ja raporttien ajamisessa.
Tietovarasto on siis edelleen hyvin tarpeellinen. Ehkä jopa enemmän kuin koskaan ennen. Samalla siitä tulee kuitenkin koko ajan näkymättömämpi ja huomaamattomampi osa koko organisaation informaatioinfraa. Mitä mieltä sinä olet?