Mennessäsi kalaan haluat mitä todennäköisimmin maksimoida mahdollisuutesi hyvän vonkaleen nappaamiseen. Lähilammikon sijaan suuntaat ison järven vesille, jossa uiskentelee monia erilaisia kaloja.
Sama pätee myös sote-tiedon varastointiin ja tietojen hyödyntämiseen. Sairaanhoitopiirit, terveysalan organisaatiot ja terveysdataa hyödyntävät yritykset valitsisivat todennäköisesti mieluummin yhden suuren tietoaltaan kuin usean pienemmän tietovaraston. Tietoallas (data lake) on yksinkertaisesti ilmaistuna suuria tietomassoja sisältävä paikka tiedon tallentamiseen ja prosessointiin.
Tietoaltaista povattiin pari vuotta sitten soten pelastajaa. Tietoaltaiden rooli ei kuitenkaan ole vielä selkiytynyt, vaikka useilla tahoilla asiasta onkin keskusteltu ja joissakin organisaatioissa jopa siirrytty puheista toimintaan ja pilotointiin. Suomessa ainekset keskitetyn tietoaltaan rakentamiselle sote-datan tallentamista, analysointia ja hyödyntämistä varten ovat olemassa. Tämä on varsin homogeeninen yhteiskunta, jossa tietotekniikka on pitkälle kehittynyttä ja tietovarastointi on jo lyönyt läpi. Riskinä on kuitenkin edelleen arkkitehtuurin hajautuminen ja yhteensopimattomien järjestelmien luominen eri tahojen kesken.
Konsulttiyhtiö McKinsey laski jo vuonna 2013, että 50–70 prosenttia terveydenhuollon innovaatioista on riippuvaisia käyttäjien tiedosta, eli pääsystä avoimen rajapinnan kautta terveysdataan. Koska tietoaltaan kokoa ei periaatteessa rajoita mikään, eikä tiedon talteenotto vaadi tietorakenteen laajamittaista suunnittelua, antaa tietoallas analyytikoille mahdollisuuden huomattavalle innovoinnille ja ennakoinnille. Yksilöllistyvät hoitomuodot, joissa potilaan rooli muuttuu hoitojen saajasta sen kumppanituottajaksi, korostavat tiedon merkitystä entisestään. Hyödyt sekä terveyden että uuden liiketoiminnan kannalta olisivat siis selvät.
Tietoallas itsessään ei riitä
Koska tietoallas määritelmällisestikin on valtava, voi oikeaa tietoa olla hankalaa löytää ja tieto saattaa hukkua kalastustaitoja osaamattomalta. Jos tietoallas rakennetaan dumppaamalla iso määrä dataa paikkaan X, ei sen potentiaali tule hyödynnetyksi. Tietoaltaat kysyvät teknologialukutaitoa yli perinteisten tietovarastojen.
Fiksuin näkökulma sote-tietoaltaaseen onkin tiedon hyödyntäminen – se, miten tietoallas palvelee mahdollisimman monia toimijoita niin, että sote-tiedon ympärille kehittyy aito ekosysteemi. Sote-tietoallas voisikin hajautettuna ratkaisuna tuoda kaiken potentiaalisen terveystiedon lähemmäs ekosysteemiä ja siirtää yhteiskuntaa kohti viimeistä teollista vallankumousta, jossa tieto on tuottavuuden suurin kiihdyttäjä.
Perinteisten lammikoiden ja uuden, valtavan järven välillä ei siis tarvitsisi tehdä valintaa. Ratkaisuna olisi lampien välille rakennettavat joet. Tietoallas rakennettaisiin esimerkiksi pienemmistä keskenään yhteensopivista altaista, jolloin infrastruktuuri olisi selkeä ja käyttäjän olisi helppo navigoida läpi tietoaltaan. Tietoallas, joka kertoo käyttäjälleen myös koordinaatit tarvitsemansa tiedon luokse, synnyttäisi todennäköisesti monta uutta terveysalan startuppia tähän maahan.