Tulevien maakuntien sote-raportoinnin uusi malli, sote-tietopaketit, on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada kaikkien maakuntien sote-raportointi yhteismitalliseksi ja vertailukelpoiseksi keskenään. Jotta raportointi pääsee täyteen potentiaaliinsa, kannattaa toteutuksessa huomioida seuraavat viisi kohtaa.
-
Tietovarastointi on avainasemassa.
Eri maakuntien ja niiden mukana myös eri kuntien toisistaan poikkeavat tietojärjestelmät muodostavat valtavan datan kirjon. Yhteinen varasto kaikelle tiedolle on rakennettava mahdollisimman modernein menetelmin.
-
Järjestelmien rakenteita on muutettava.
Sote-tietopaketeissa ei ole kyse vain tietojen hakemisesta, vaan uudistus vaatii myös järjestelmien rakenteiden hahmottelemista uudella tavalla. Kustannuspaikkarakenne ei välttämättä ole paras mahdollinen lähestymistapa – kirjaustapoja pitää joiltain osin muuttaa. Myös kustannuslaskentaa on tehtävä, jotta esimerkiksi kaikki hallinnan kustannukset saadaan kohdistettua oikeille toiminnoille. Kirjaamistavan lisäksi on siis kyse myös laskennallisesta muutoksesta.
-
Visualisoitu tieto on johdon paras työkalu.
Kun suuret tietomassat on puettu visuaaliseen, intuitiivisesti ymmärrettävään muotoon, on data arvokkaimmillaan. Käyttäjä saa visualisoidun tiedon avulla helposti ja nopeasti käsityksen kokonaisuudesta ja luotettavan pohjan päätöksentekoon.
-
Käytettävyys takaa käytön
Tietojärjestelmän toimivuudessa käytettävyys on kaiken a ja o – jos järjestelmän käyttö on hankalaa, ei sitä myöskään käytetä. Monimutkaisen, vaikeasti löydettävän tiedon hakemiselle ei tänä päivänä ole aikaa – tietoa tarvitaan reaaliajassa ja helppokäyttöisesti.
-
Yksittäiset kustannustiedot eivät kerro kokonaisuudesta mitään.
Tietyn toiminnon korkeammat kustannukset maakunnassa A verrattuna maakuntaan B eivät automaattisesti tarkoita huonompaa tai tehottomampaa organisointia, vaan voivat johtua vaikka pitkistä välimatkoista alueella. Sote-tietopakettien tarjoaminen tunnuslukujen tulkintaan tarvitaan vahvaa ymmärrystä maakuntien toimintaympäristöstä ja lainalaisuuksista. Sote-tietopaketteja tulee analysoida laaja-alaisesti eri näkökulmista, jotta niiden pohjalta voi tehdä viisaita ratkaisuja.
Suurin sudenkuoppa sote-tietopakettien rakentamisessa lienee eri maakuntien ja sote-organisaatioiden täysin erilaiset valmiudet ottaa ne käyttöönsä. Vaatii vielä paljon työtä ja tukea rohkaista eri toimijat mukaan. Perusteellinen pohjatyö ja pilotointi on jo tehty – nyt kaikki maakunnat pitäisi houkutella mukaan sote-raportoinnin muutostyöhön.
Pirauta tai laita sähköpostia niin katsotaan miten saamme asioita eteenpäin.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Mitä raportit kertovat? Case Sote-tietopaketit.