Aina välillä tekee hyvää kuunnella muiden ajatuksia erilaisista asioista. Erityisesti niistä asioista, jotka omasta mielestä ovat jo tuttuja juttuja. Silloin huomaa, että asioihin on yleensä paljon näkökulmia, joita ei ole itse tullut ajatelleeksi. Toinen huomio on, että itselleen itsestäänselvä kokonaisuus onkin paljon laajempi ja monitahoisempi kuin itse on sen mieltänyt. Kotomaassa tulee usein sellainen olo, että piirit ovat pienet ja samat naamat tulevat vastaa kaikissa alan tilaisuuksissa ja puhuvat samoista asioista, jotka usein ovat samoja kuin omat ajatuksetkin. Kurssit taas keskittyvät yhteen työkaluun ja ymmärrystä pitäisi kehittää paljon laajemmin, jotta pärjää muuttuvassa maailmassa. Jostain niitä uusia ajatuksia pitäisi kuitenkin löytää!
Näistä lähtökohdista olin juhannusviikolla helteisessä Münchenissa TDWI Europe -konferenssissa. TDWI tulee sanoista The Data Warehousing Institute, kannattaa tsekata sekä organisaation Amerikan että Euroopan webbisivut, sekä myös TDWI Finlandin toiminta. TDWI Europe konferenssi on varsin Saksa-painotteinen, mutta puhujina oli myös paljon asiantuntijoita ympäri maailman. Englanninkielisistäkin sessioista sai rakennettua tiukan kolmen päivänä oppimiskokemuksen.
Ohjelmassa oli teknologiaa, arkkitehtuuria, työkaluja, hallintaa, trendejä, hype:n konkretisointia, analytiikkaa, mallinnusta, ETL:ää, Data Lakea, Sparkia, Hadoopia, jne… sekä tietysti Saksan peli EM-kisoissa isolta screeniltä oluen ja baijerilaisen purtavan kanssa.
Itse tutustuin ensin loogiseen tietovarastoon ja datan virtualisointiin. Alan guru Rick van der Lans veti mielenkiintoisen session. Pisti miettimään, että pitääkö kaikki data oikeasti kerätä yhteen paikkaan, synnyttääkö tietovarasto vain yhden uuden siilon lisää? Ja olisiko virtualisointi parempi tapa hallita jatkuvaa muutosta?
Kävin kuuntelemassa myös Mike Fergusonia aiheista, jotka käsittelivät tiedon hallintaa ja löytämistä data lake & big data -maailmassa. Jos tiedon löytäminen on nykyään hankalaa, pohdi hetki organisaatiosi intraa, niin ei se ainakaan helpommaksi ole tulossa jatkossakaan. Tiedon hallintaan, käytettävyyteen, luettelointiin, selkokielisyyteen, indeksointiin, etsintätyökaluihin jne. pitää jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota ja kasvavien tietomäärien sekä erilaisten tietomuotojen takia siihen tarvitaan aivan uusia menetelmiä ja työkaluja.
Analytiikka konkretian tasolla on ollut itselleni vierasta. Siksi kävin kuuntelemassa alan konkaria Dave Wellsiä, joka veti läpi tiivistelmän TDWI:n omasta analytiikkakoulutussetistä. Opin ainakin sen, että on vielä paljon opittavaa. Tätä opiskelua pitää ehdottomasti jatkaa.
Mark Madsenia kuulin useammassakin tilaisuudessa. Hänen esityksensä keskittyivät työkaluihin ja arkkitehtuureihin. Omaatuntoa hiukan kolkutti, kun hän puhui siitä, että suuri osa BI-ratkaisuista toteutetaan edelleen vuosikymmeniä vanhoilla periaatteilla ja arkkitehtuureilla.
Data Science in Action oli puolestaan aiheena Jos van Dongenilla. Mies tiesi mistä puhui ja sai konkretisoitua, sekä ennen kaikkea demystifioitua kovasti hypetettyä data scientist -ammattikuntaa. Vaikka jossain kirjoituksissa Data scientist on mainittu vuosisadan seksikkäimmäksi työksi, niin raakaa työtä sekin oikeassa elämässä tuntuu olevan. Hyvä data scientist on todellinen moniosaaja, joka tulee toimeen niin datan, busineksen kuin ennen kaikkea ihmistenkin kanssa.
Kokemuksesta voin suositella tällaisia tilaisuuksia. Mistään yksittäisestä koulutuksesta ei saa yhtä laajaa informaatiokattausta kuin tällaisista konferenssi-/seminaarityyppisistä tilaisuuksista.
Aiemmat kokemukseni ovat vuosien mittaan olleet pääosin erilaisista Microsoftin konferensseista, tämä reissu oli ensimmäinen toimittajariippumaton konferenssi. Sama havainto laajasta ja laadukkaasta informaatiokattauksesta pätee näihin kaikkiin. Seuraava hyvä mahdollisuus itsensä sivistämiseen on Enterprise Data and BI Conference Europe 2016 Lontoossa marraskuussa. Tai toisesta näkökulmasta Microsoftin työkaluihin keskittyvä Techtalks 2016 Espoossa lokakuussa.
Ja nyt täysin purjein kohti kesälomaa!