Siitä asti, kun tietovarastoja on tehty, on niitä myös arvosteltu. Kritiikki on ollut aivan oikeutettua; tietovarastointihankkeet ovat perinteisesti olleet raskaita prosesseja, joissa niin palveluntuottajan kuin asiakkaan hermoja ja budjettia on koeteltu. Lopputuloksena data on saattanut maata tiukoissa siiloissa, ja sitä on ollut vaikea hyödyntää organisaation eri järjestelmien välillä.
Juuri tästä syystä moni organisaatio on valinnut toisen polun: ei tietovarastoa, ei ongelmia. Tämäkään ratkaisu ei ole fiksu, sillä sen myötä organisaatio kääntää selkänsä kokonaan datan todelliselle potentiaalille.
Tietovarastojen tärkein tehtävä on datan keskittäminen yhteen paikkaan, josta sitä voi analysoida ja vertailla helposti. Datan keskittäminen palvelee ennen kaikkea johtamista: päätöksentekijät saavat parhaimmillaan nopeasti selkeän kokonaiskuvan nykytilanteesta. Organisaation toimintaa, asiakkaita ja toimintaympäristöä koskevan tiedon vertailu ja analysointi luovat vakaan pohjan johtamiselle ja ennakoinnille – tietovarastoja vailla olevat joutuvat luottamaan heikompilaatuiseen ja suppeaan dataan päätöksenteossa.
Tietovarastot ovat vasta nyt saavuttamassa teknisesti sen, mitä ne jo vuosia ovat luvanneet. Nykyään tietovarastot rakennetaan automaation avulla, jolloin projektit ovat nopeampia ja kustannustehokkaampia kuin ennen. Pilviteknologiat ovat syrjäyttäneet massiivista palvelinkapasiteettia vaativat tietovarastot, eikä asiakkaan tarvitse enää investoida laitteisiin ja piuhoihin. Myös kalliiden lisenssimaksujen aika on ohi: pilvipohjaisissa tietovarastoissa maksat vain käytöstä, sillä pilviteknologia käyttää vain sen verran laskentakapasiteettia ja tehoa kuin sillä hetkellä on tarve.
Myös raportointi on noussut uudelle tasolle. Raportteja luodaan vain tarpeen mukaan ja usein käyttäjät voivat itse tuottaa ne. Käyttäjä ei ole siis enää riippuvainen järjestelmätoimittajasta.
Tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia avaava ja kiinnostava kehitysaskel tietovarastoissa ovat testiympäristöt. Kun organisaatio on aiemmin tarvinnut tuotanto-, kehitys- ja testipalvelimet rakentaakseen testiympäristön tietylle skenaariolle, ei nykyään näitä kolmen eri palvelimen puitteita tarvita testaukseen. Datasta voidaan ottaa klooni ja sen avulla testata eri vaihtoehtojen toimivuutta. Tuotantoympäristöä ei tarvitse rikkoa, eikä uusia laitteita tai palvelimia tarvita.
Digitaaliset ratkaisut rakentuvat aina datan päälle. Ellei data ole kokonaisvaltaista, vertailukelpoista ja keskitettyä, ei digitalisaatiolle ole todellisia edellytyksiä. Toisin sanoen, ei tietovarastoa, ei digitalisaatiota.
Miten organisaatiossanne rakennetaan keskitettyä tietovarastoa?
Tule keskustelemaan kanssamme Digitaalinen Suomi 2018 -tapahtumaan lisää aiheesta!