Tiedolla johtaminen ja ketterä kehittäminen eivät perinteisesti ole yhteenliitetty sanapari. Edelleen törmäämme asiakkaisiin, joiden mielikuvissa erityisesti tietovaraston kehittäminen tarkoittaa pitkää aikaa ja pitkää numeroriviä budjetissa. Puhumattakaan siitä, miten projekti loppujen lopuksi onnistuu ja miten se vastaa käyttäjien tarpeeseen. Nämä ”vanhakantaiset” mielikuvat tiedolla johtamisen hankkeista elävät sitkeästi. Usein juuri niistä johtuen koitetaan tavalla tai toisella hakea ”pikavoittoja”, jotka pidemmän päälle eivät kuitenkaan kestävästi kasvata organisaation tietopääomaa ja sen hyödyntämistä.
Myytinmurtajia tarvitaan
Cerionin perusajatus on rakentaa organisaatioille aikaa kestävä pohja tietopääoman keräämiseen ja hyödyntämiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä tietovaraston rakentamista. Se on mielestämme pohja, jolle nykyinen ja tuleva tiedolla johtaminen rakennetaan. Emme kuitenkaan ehdota pitkää ja kallista projektia, vaan mallia, jossa rakennetaan ensin pieni pala liiketoiminnan tarvitsemaan tietoa. Se kuitenkin tehdään heti alkumetreiltään kestävän arkkitehtuurin päälle, joka jatkossa mahdollistaa ratkaisun laajentamisen ja syventämisen toiminta- ja teknologianäkökulmista. Työvälineitä tietojen käsittelyyn ja hallintaa on tarjolla valtavasti ja koko ajan tulee lisää, joten näitä tulee voida ottaa käyttöön joustavasti.
Raportointivälineen valinta ei tule olemaan tiedolla johtamisen hankkeiden suurin haaste, vaan se on tietojen käsittely. Markkinoilla riittää erilaisia työkaluja ja niitä voidaan tarvita useampiakin. (Lue lisää aiheesta blogista Tarvetta vastaava BI-työkalu hakusessa?)
Toiminnan organisointi herättää ketteryyden
No, miten se ketteryys tähän liittyy? Tehdään ensimmäinen projekti ketterästi. Ensimmäiset raportit käyttäjille kolmessa kuukaudessa. Tietovarasto ja BI-ratkaisu luotuna. Onnistuu. Olemme tehneet useita.
Entä ketteryys jatkossa?
Tässä onkin tiedolla johtamisen juju. Ensimmäinen projekti vielä onnistuu, mutta toiminnan kannalta oleellisinta on jatkuva kehittäminen ja palvelut. Ketterässä jatkokehittämisessä oleellisimmassa osassa ovat palvelun roolit ja prosessit. Tämä tarkoittaa toiminnan organisoimista mahdollistamaan ketterä kehittäminen. Tiedolla johtamisessa muutoshallinnan prosessit ovat oleellisia, koska maailma muuttuu nopeasti ja sitä myötä tietotarpeet muuttuvat nopeasti. Jatkokehittäminen kannattaakin toteuttaa pienissä joustavissa kehittämisprojekteissa, jotka tuodaan jatkuviin palveluihin nopealla syklillä. Ja kaikki tämä niin, että tietovarasto ja arkkitehtuuri pysyvät ajan tasalla dokumentoituna. Kyllä. Tämäkin on tehtävissä.