Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä datan yhdistäminen eri paikoista on avainasemassa tiedolla johtamisessa. Biopankkidata yhdistettynä terveysdataan luo tulevaisuudessa entistä yksilöllisempiä hoitomuotoja.
Leena Setälä luotsaa organisaatiota, jossa tiedon hyödyntämisen voi hieman dramaattisesti sanoa olevan elämän ja kuoleman kysymys. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana Setälä on syyskuusta 2016 lähtien vastannut sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudesta ja laadusta. Maaliskuun Aluetietofoorumissa Setälä puhui tiedolla johtamisesta sote-näkökulmasta.
Tieto on ytimessä sairaanhoitopiirin johtamisessa. Potilaskertomukset, sairastavuuden ennusteet, henkilöstöresurssit, hoitoon pääsy, materiaalikustannukset, sairaalakäynnit ja odotusajat ovat kevyt pintaraapaisu sairaanhoitopiirin pyörittämiseen liittyvään dataan.
- Pelkästään lääketieteellistä tietoa on niin valtava määrä, ettei kaikkea pysty yksi ihminen tai edes kokonainen organisaatio omaksumaan. Yhdestä potilaasta saattaa olla jopa 100 000 mittausarvoa potilaskertomuksessa, ja Tyksissä on vuosittain yli miljoona potilaskontaktia, joissa tietoa kirjataan digitaaliseen muotoon, kertoo Setälä.
Datan laatu ratkaisee
Datassa piilee valtava potentiaali, mutta sitä on jalostettava, jotta siitä saa parhaan mahdollisen hyödyn irti potilaiden hoidon ja sairaanhoitopiirin tehokkaan toiminnan kannalta.
- Vanhat, proosamuotoon kirjoitetut potilaskertomukset eivät ole laadukasta dataa, sillä ihmisen pitää tulkita ja analysoida tekstiä. Tiedon pitää olla rakenteista, virheetöntä ja täydellisesti varastoitu ja arkistoitu, jotta tekoäly voi sitä hyödyntää. Tätä kohti kuljemme onneksi hyvää vauhtia. Hyvä ohjenuora työssäni on, että mitä kirjataan, sitä voi mitata, ja mitä mitataan, sitä voi johtaa.
Vasta kun tieto muuttuu toiminnaksi, on se saavuttanut päämääränsä Setälän mukaan. Sairaanhoitopiirin johtaminen onkin pitkälti muutosjohtamista, sillä valtakunnallinen sote-uudistus on tällä hetkellä isoin rasti Setälän työpöydällä.
- Sote-uudistus on jo nyt vauhdittanut tiedolla johtamista terveyspalveluissa, mutta uudistus on niin valtava, ettemme pysty ennustamaan takuuvarmasti kaikkia seurauksia. On tärkeää muistaa, että viime kädessä potilas on polun päässä onnistumisen tai epäonnistumisen kohteena.
Biopankki näyttää esimerkkiä
Hyvä esimerkki tiedolla johtamisesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on Suomen ensimmäinen biopankki. Auria Biopankin kudos- ja verinäytteitä pystytään jo nyt yhdistämään kansalaisten terveystietoihin, mikä vahvistaa mm. lääketutkimusta entisestään. Mitä laajempi biopankkien tietovaranto on, sitä parempia hoitomuotoja pystytään kehittämään. Yksilöllinen, genomidataan perustuva hoito on uusi mahdollisuus tulevaisuuden hoidoissa.
Setälällä on visioita digitalisaation hyödyntämisestä myös sairaanhoitopiirin johtamisessa.
- Johtaminen on saatava entistä paremmin online. Siirrymme taakse katsovasta eteenpäin suuntautuvaan datan hyödyntämiseen: grafiikan ja ennusteiden tuominen mukaan yhtälöön tulee parantamaan sairaanhoitopiirin johtamista.