Terveydenhoito muuttuu paitsi sote-uudistuksen, myös digitalisaation myötä. Se pärjää, kenellä on data kunnossa.
Sote-uudistus on valtakunnan puhutuimpia aiheita. Samalla sen yllä leijuu valtava kysymysmerkki: tietoisuus aikatauluista, rahoitusmalleista ja vastuualueista lepää vielä heikoilla kantimilla. Yksi asia kuitenkin on varma: uudistus tapahtuu, ja se tuo mukanaan merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia alan toimijoille.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden organisoinnin muutos näin suuressa mittakaavassa on historiallista. Voidaan olettaa, että erityisesti raportoinnin vaatimukset kasvavat yksityisten terveyspalveluiden tuottajille. Uudistukset maakuntahallinnossa tulevat vaatimaan määrältään suurempaa ja laadultaan tarkempaa dataa.
On silti syytä muistaa, että ilman sote-uudistusta ja valinnanvapauden lisäämistä terveydenhuolto olisi joka tapauksessa isojen muutosten äärellä. Digitalisaatio laittaa toimialaa jo nyt uuteen uskoon, ja tahtipuikko lyö nopeaan. Potilaskertomukset sähköistyvät ja kliinistä dataa pystytään analysoimaan entistä paremmin. Hoidot yksilöllistyvät genomidatan läpimurron myötä ja lääketeollisuus tuo uusia innovaatioita markkinoille. Myös tekoäly on lähitulevaisuudessa kiinteä osa hoitopolkua.
Data on kriittisintä pääomaa terveydenhuollon tulevaisuudessa. Missä potilaat liikkuvat? Mikä on eri hoitojen vaikuttavuus? Kuinka paljon kustannuksia syntyy turhista potilaskäynneistä?
Ihmisten terveyteen liittyvä data on äärimmäisen monimuotoista. Terveydenhuollon prosessit ovat monivaiheisia ja jopa vaikeita. Ihmiset eivät toimi kuten koneet: olemme kaikki yksilöitä, jotka käyttäytyvät omalla tavallaan ja jotka reagoivat yksilöllisesti hoitotoimenpiteisiin. Myös tietoturvakysymykset ovat poikkeuksellisen tärkeitä terveysalalla.
Entä jos emme reagoi tarpeeksi nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön? Kun valinnanvapaus kasvaa, ovat isot ja kansainväliset yritykset vahvoilla. Mitä enemmän markkinat avautuvat, sitä nopeammin sote-alan toimijoiden on uudistuttava. Tiedon hallinta liittyy mitä suurimmassa määrin liiketoiminnan varmistamiseen ja kilpailukyvyn kasvattamiseen.
Data kannattaa laittaa jo nyt kuntoon. Näin olemme valmiita, kun uudistukset todella tulevat voimaan. Käsitemallipohjaisella tietovarastoinnilla saa eri näkökulmia dataan, ja tieto on järjestyksessä sitä päivää varten, kun on tarve raporteille X, Y ja Z.
Suomessa meillä on teknologinen valmius pysyä sote-alan uudistusten aallonharjalla, joten lähdetään liikkeelle mieluummin ajoissa kuin myöhään.